Wyciskać sok czy pozyskiwać nektar? Co jest zdrowsze? CZ I

/

Większość z nas w ogóle nie zdaje sobie sprawy z tego czym różni się nektar oraz sok. Mnie wiemy czy napój owocowy może być tym samym co świeży, wyciśnięty sok. Jaki produkt najlepiej wybrać i czy data ważności może wpływać również na odżywczą wartość. Nektar to nie sok! Różnica między sokiem i nektarem będzie jedna zasadnicza. Nektar to sok, który jest rozcieńczony z wodą.

Dlatego jeśli spotkacie się z nazewnictwem 100% naturalny nektar czy nektar z samych owoców to będzie to prawda połowiczna. Nektar oprócz tego, że będzie rozcieńczony wodą to dodatkowo może mieć również dodatki w postaci cukru czy emulgatorów. Procentowa ilość soku będzie uzależniona od owocu. Tutaj mamy szczególne przepisy UE, które to precyzują. To, że będzie to produkt rozcieńczony nie znaczy, że jest on od razu bardzo zły. Tak naprawdę np. z czarnej porzeczki nie da się przygotować samego soku, ponieważ byłby bardzo kwaśny, dlatego należy korzystać z wody.

cechy wyciskanego soku Poprawia to smak takiego soku i nie powoduje nadmiernego zakwaszenia w organizmie. Dlatego czasami po prostu woda jest koniecznością i sprawia, że taki produkt jest również zdrowszy dla organizmu. Najlepszy sok – tylko świeżo wyciśnięty Jeśli myślimy o soku to tak naprawdę najlepszy będzie taki świeżo wyciskany. Taki sok może być co najwyżej pasteryzowany. Jednak najlepszym określeniem czy sok jest warty zakupu będzie jego ważność i termin przydatności do spożycia. Im krótszy tym lepiej. Jeśli sok jest jednodniowy to znak, że powinien być rzeczywiście naturalny i będzie warto się na niego zdecydować.

Takie soki przygotowuje się najczęściej z samych owoców najczęściej z użyciem specjalnych wyciskarek przemysłowych i nie będzie się dało ich przechowywać dłużej niż przez dwie doby. Oczywiście sok można także pozyskiwać tak zwanych działań odtworzeniowych. Taki produkt będzie się pozyskiwać przez odparowanie z soku wody. Następnie będzie się tworzyć swego rodzaju ciało stałe. Po dodaniu miazgi owocowej, aromatów i wody będzie powstawał sok z zagęszczonego produktu, który powstał poprzez wyciśnięcie owoców.

Tak naprawdę jest to obecnie najczęściej wykorzystywane rozwiązanie służące pozyskiwaniu soków. Czego byśmy nie wybierali zawsze warto zobaczyć jaki opis znajduje się na opakowaniu takiego soku. Dla nas tak naprawdę będzie to zawsze najlepszy wyznacznik jakości i tak naprawdę będziemy mogli spokojnie ocenić jaki sok jest w danym opakowaniu dostępny. warto decydować się na te świeżo wyciskane,. ale trzeba się liczyć z tym, że są one dość drogie.