Czy grejpfrut to nowe czerwone wino?

/

Ostatnio grejpfrut, ze względu na swoją bogatą flawonoidyjest postrzegany jako bezpieczna, bezalkoholowa alternatywa dla czerwonego wina. To prawda! Ma on korzyści sercowo-naczyniowe czerwonego wina bez ryzyka i kalorii związanych z czerwonym winem. Dowiedzmy się dlaczego ... .

KRÓTKA HISTORIA

Uważany za krzyżówkę pomelo i pomarańczy, grejpfrut trafił z Tajwanu na Barbados w 1600 roku, a następnie na Florydę około 100 lat później. Dziś Floryda jest centrum uprawy grejpfrutów, konkurując z nowymi przybyszami - Izraelem, Brazylią i RPA.

GREJPFRUTOWA LEKCJA PIERWSZA: WYBIERAJ ŚWIEŻE, JASKRAWO-CZERWONE OWOCE!!!

Odmiana rubinowoczerwona pozostaje najlepiej sprzedającą się odmianą, i to nie tylko dlatego, że jej jaskrawy kolor przyciąga uwagę. Jest tak również dlatego, że czerwone grejpfruty zawierają więcej flawonoidów i antocyjanów, takich jak likopen (świetny na wzrok!), niż ich bladsze kuzynki.

Likopen znajduje się również w innych żółtych/czerwonych owocach, takich jak arbuz, pomidory i papaja. To obniża poziom trójglicerydów (co czyni go przyjaznym dla cukrzyków) i dostarcza karotenoidów o dużej pojemności, które chronią naszą skórę przed promieniowaniem UV.

OTO LEKCJA MOCY DLA FACETÓW!

Grejpfrut zwalcza uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki. Szczególnie mężczyźni, którzy spożywają pokarmy bogate w likopen, mają o 82% niższy wskaźnik zachorowań na raka prostaty. Likopen buduje również zdrowe serca, podczas gdy pektyny zawarte w grejpfrutach hamują miażdżycę i szybko obniżają poziom złego cholesterolu (zwanego lipoproteiną o niskiej gęstości, lub LDL). (Sprawdź przypisy)

Więc jeśli myślałeś, że grejpfruty są dobre tylko na odchudzanie, pomyśl jeszcze raz.

GREJPFRUT I TWÓJ METABOLIZM

Większość z nas wie, że grejpfruty, podobnie jak inne kwaśne pokarmy, są doskonałym środkiem hamującym apetyt.

Być może nie wiesz, że badania wykazały, iż osoby z zespołem metabolicznym (połączenie otyłości, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia) mogą doświadczyć znacznie większej utraty wagi poprzez włączenie grejpfruta do swojej diety. Jeden z badaczy poszedł na rekord stwierdzając: "Połowa świeżego grejpfruta spożywana przed posiłkami była związana ze znaczną utratą wagi. Poprawiła się też odporność na insulinę."

Oto, co jest zabawne: Z wszystkich badań, które zrobiłem, nie jestem pewien, czy naukowcy faktycznie wiedzą, dlaczego spożywanie owoców przed posiłkiem jest związane z utratą wagi. Jednak dowody były wystarczająco przekonujące dla badaczy medycznych, aby polecić grejpfruta jako istotną część planu redukcji wagi.

I jeszcze jedno: spożywanie grejpfrutów może obniżyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych (spożywanie soku grejpfrutowego zwiększa wydalanie szczawianów, co obniża wskaźnik ponownego wystąpienia kamieni nerkowych).

Tak więc, jeśli chcesz uzyskać szybką utratę wagi i inne rezultaty zdrowotne poprzez dodanie do swojej diety jakiegoś produktu, grejpfrut może być właśnie tym produktem, którego szukałeś!

OSTRZEŻENIE: GREJPFRUT ZABURZA WCHŁANIANIE FARMACEUTYKÓW

W latach 70-tych naukowcy odkryli, że sok grejpfrutowy hamuje enzym trawienny (zwany CYP3A4) przed rozkładem niektórych leków - szczególnie Lipatora i Plendilu - w przewodzie pokarmowym. Innymi słowy, leki te nie ulegają szybkiemu rozkładowi, co powoduje utrzymywanie się wysokiego poziomu tych leków w surowicy krwi danej osoby.

Alternatywnie, przyspiesza eliminację Allegry z organizmu, czyniąc dawkę mniej skuteczną. Dobrą wiadomością jest to, że są to dobrze znane problemy w świecie medycznym, a każdy lek, który kupujesz z apteki w Stanach Zjednoczonych powinien zawierać etykietę ostrzegawczą o takich interakcjach.

WIĘCEJ ZABAWNYCH FAKTÓW O GREJPFRUCIE

  • W 92% składa się z wody! Świetnie gasi pragnienie i nawadnia organizm.
  • Sok zawiera naturalną chininę, która w naturalny sposób zwalcza malarię, a także toczeń i zapalenie stawów. W niektórych społeczeństwach chinina jest ekstrahowana z owoców w celu leczenia chorób poprzez gotowanie ćwiartki owocu i odcedzanie miąższu.
  • Sok podobno zwalcza zapalenie wątroby typu C, naprawia DNA w komórkach raka prostaty i może zapobiegać wysokiemu poziomowi cholesterolu we krwi oraz cukrzycy.
  • Jego pestka jest bogata w błonnik, który pomaga zmniejszyć zachorowalność na raka jelita grubego.