Ostatnio grejpfrut, ze względu na swoją bogatą flawonoidyjest postrzegany jako bezpieczna, bezalkoholowa alternatywa dla czerwonego wina. To prawda! Ma on korzyści sercowo-naczyniowe czerwonego wina bez ryzyka i kalorii związanych z czerwonym winem. Dowiedzmy się dlaczego ... .
Uważany za krzyżówkę pomelo i pomarańczy, grejpfrut trafił z Tajwanu na Barbados w 1600 roku, a następnie na Florydę około 100 lat później. Dziś Floryda jest centrum uprawy grejpfrutów, konkurując z nowymi przybyszami - Izraelem, Brazylią i RPA.
Odmiana rubinowoczerwona pozostaje najlepiej sprzedającą się odmianą, i to nie tylko dlatego, że jej jaskrawy kolor przyciąga uwagę. Jest tak również dlatego, że czerwone grejpfruty zawierają więcej flawonoidów i antocyjanów, takich jak likopen (świetny na wzrok!), niż ich bladsze kuzynki.
Likopen znajduje się również w innych żółtych/czerwonych owocach, takich jak arbuz, pomidory i papaja. To obniża poziom trójglicerydów (co czyni go przyjaznym dla cukrzyków) i dostarcza karotenoidów o dużej pojemności, które chronią naszą skórę przed promieniowaniem UV.
Grejpfrut zwalcza uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki. Szczególnie mężczyźni, którzy spożywają pokarmy bogate w likopen, mają o 82% niższy wskaźnik zachorowań na raka prostaty. Likopen buduje również zdrowe serca, podczas gdy pektyny zawarte w grejpfrutach hamują miażdżycę i szybko obniżają poziom złego cholesterolu (zwanego lipoproteiną o niskiej gęstości, lub LDL). (Sprawdź przypisy)
Więc jeśli myślałeś, że grejpfruty są dobre tylko na odchudzanie, pomyśl jeszcze raz.
Większość z nas wie, że grejpfruty, podobnie jak inne kwaśne pokarmy, są doskonałym środkiem hamującym apetyt.
Być może nie wiesz, że badania wykazały, iż osoby z zespołem metabolicznym (połączenie otyłości, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia) mogą doświadczyć znacznie większej utraty wagi poprzez włączenie grejpfruta do swojej diety. Jeden z badaczy poszedł na rekord stwierdzając: "Połowa świeżego grejpfruta spożywana przed posiłkami była związana ze znaczną utratą wagi. Poprawiła się też odporność na insulinę."
Oto, co jest zabawne: Z wszystkich badań, które zrobiłem, nie jestem pewien, czy naukowcy faktycznie wiedzą, dlaczego spożywanie owoców przed posiłkiem jest związane z utratą wagi. Jednak dowody były wystarczająco przekonujące dla badaczy medycznych, aby polecić grejpfruta jako istotną część planu redukcji wagi.
I jeszcze jedno: spożywanie grejpfrutów może obniżyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych (spożywanie soku grejpfrutowego zwiększa wydalanie szczawianów, co obniża wskaźnik ponownego wystąpienia kamieni nerkowych).
Tak więc, jeśli chcesz uzyskać szybką utratę wagi i inne rezultaty zdrowotne poprzez dodanie do swojej diety jakiegoś produktu, grejpfrut może być właśnie tym produktem, którego szukałeś!
W latach 70-tych naukowcy odkryli, że sok grejpfrutowy hamuje enzym trawienny (zwany CYP3A4) przed rozkładem niektórych leków - szczególnie Lipatora i Plendilu - w przewodzie pokarmowym. Innymi słowy, leki te nie ulegają szybkiemu rozkładowi, co powoduje utrzymywanie się wysokiego poziomu tych leków w surowicy krwi danej osoby.
Alternatywnie, przyspiesza eliminację Allegry z organizmu, czyniąc dawkę mniej skuteczną. Dobrą wiadomością jest to, że są to dobrze znane problemy w świecie medycznym, a każdy lek, który kupujesz z apteki w Stanach Zjednoczonych powinien zawierać etykietę ostrzegawczą o takich interakcjach.