Świadomość celiakii: Co trzeba wiedzieć

/

Świadomość celiakii:
Co należy wiedzieć

Sklep z asortymentem

Co to jest celiakia?

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy organizmu atakuje własne tkanki po spożyciu glutenu. Gluten jest białkiem występującym w takich produktach spożywczych, jak pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza i orkisz. Gluten uszkadza drobne, podobne do palców wypustki na błonie śluzowej jelita cienkiego, zwane kosmkami, które są niezbędne do wchłaniania składników odżywczych.

Początkowe reakcje wywołane spożyciem glutenu obejmują biegunkę, bóle brzucha i wzdęcia. Celiakia może również powodować objawy, które niekoniecznie kojarzymy z układem pokarmowym, takie jak

  • Swędząca, pęcherzykowa wysypka zwana opryszczkowatym zapaleniem skóry
  • Zmęczenie
  • Anemia
  • Bóle stawów
  • Wrzody w jamie ustnej

Dokładna przyczyna celiakii nie jest znana, ale uważa się, że czynniki genetyczne i środowiskowe mogą odgrywać rolę w rozwoju tej choroby. Jest to bardzo poważna choroba i jeśli nie jest leczona, może prowadzić do zaburzeń wchłaniania niezbędnych witamin i minerałów, co może mieć wpływ na wiele funkcji organizmu, w tym utratę gęstości kości, utratę wagi i może prowadzić do innych chorób, takich jak chłoniak.

Co należy zrobić w przypadku wystąpienia objawów celiakii?

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów związanych z celiakią należy koniecznie udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który w pierwszej kolejności powinien wykonać badanie krwi na obecność określonych przeciwciał we krwi. Wytyczne zalecają spożywanie glutenu w więcej niż jednym posiłku każdego dnia przez co najmniej sześć tygodni przed wykonaniem badania krwi na obecność celiakii, więc należy to uwzględnić w badaniu. Następnie, jeśli wynik badania będzie pozytywny, pacjent powinien zostać skierowany do gastroenterologa, który przeprowadzi biopsję jelita w celu potwierdzenia diagnozy celiakii.

Zdiagnozowano u mnie celiakię, jak mogę sobie z tym poradzić?

Diagnozę celiakii należy traktować poważnie i niezwłocznie wprowadzić zmiany w diecie i stylu życia, aby zapobiec dalszym szkodom i wyleczyć te, które już powstały.

Obecnie nie jest znane żadne lekarstwo na celiakię, a badania nad nim trwają, dlatego tak ważne jest całkowite wykluczenie glutenu z diety, aby pomóc kosmkom jelitowym w gojeniu się i zapobiec dalszym uszkodzeniom.

Zaleca się również poinformowanie rodziny i przyjaciół o swojej diagnozie i wprowadzenie zmian w domu. Jeśli korzystacie wspólnie z kuchni, możecie potrzebować innych desek do krojenia, tostera i innych sprzętów kuchennych, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego.

Należy także zastanowić się nad rodzajem spożywanej żywności i miejscami, w których się jada, ponieważ gluten jest obecnie zawarty w wielu produktach spożywczych - nawet w takich produktach, jak sos sojowy, zupy, buliony. Nawet ketchup zawiera gluten, dlatego zawsze warto sprawdzać etykiety przy zakupie żywności, a przed dokonaniem rezerwacji sprawdzić w restauracji, czy jest ona dostosowana do potrzeb osób chorych na celiakię.

Wycieczka do supermarketu może wydawać się zniechęcająca dla osób z celiakią, ponieważ wiele osób kieruje się prosto do działu "free from". Choć jest to wygodne, niektóre z produktów mogą być mocno przetworzone, zawierać większe ilości cukrów, aby lepiej smakowały, a także często zawierać składniki, których można nawet nie rozpoznać.

Zawsze zalecamy poszukiwanie produktów naturalnie bezglutenowych, które zawierają pełnowartościowe składniki i są alternatywą dla produktów jednoskładnikowych, takich jak makaron z brązowego ryżu, grochu lub czerwonej soczewicy zamiast "makaronu bezglutenowego". Może się okazać, że nie znajdziesz ich w dziale "free from" w lokalnym supermarkecie, ale w dziale z normalnymi makaronami, więc warto poświęcić trochę czasu i dobrze się rozejrzeć.

Czy mogę spożywać Purition jako część mojej diety bezglutenowej?

Produkt Purition traktujemy jako łatwą alternatywę małego posiłku lub śniadania dla osób, u których zdiagnozowano celiakię lub które cierpią na nietolerancję glutenu

. Purition jest produkowany w środowisku bezglutenowym i jest certyfikowanym produktem bezglutenowym, składającym się z prawdziwych, pełnowartościowych produktów spożywczych, które są łatwo rozpoznawalne.

Aby uzyskać więcej informacji na temat gamy proszków proteinowych Purition, odwiedź naszą stronę internetową. Możesz również zajrzeć na naszego bloga

, gdzie znajdziesz przepisy i inspiracje dotyczące zdrowej, zbilansowanej diety i stylu życia. Bezglutenowa
Wysoka zawartość białka
HighFibre
Niska zawartość
cukru
Posiłek
Low CarbKeto
Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii