Własny jogurt, z marką YogurBerry

/

Jedzenie samodzielnie robione powinno stanowić podstawę naszego żywienia. Przygotowywać można samemu takie składniki jak między innymi jogurty.

Pierwsza istotna sprawa to posiadanie dobrego urządzenia, które nam to umożliwi. Można również przygotowywać samemu jogurt bez urządzenia przez posiadanie specjalnego pojemnika i ciepłego mleka, ale tutaj kontrola procesu będzie utrudniona. Dlatego lepiej mieć specjalny sprzęt, który nam to ułatwi.

Jogurtownica w kuchni

Urządzenie takie jak jogurtownica będzie doskonałym wyborem. Sprzęt będzie się składał z dwóch pojemników, które są ze sobą połączone. W jednym z nich będzie znajdować się mleko, w innym będzie wrzątek. Sprzęt ma tak pracować, że będzie należycie utrzymywał temperaturę i dzięki temu będzie dochodzić do mnożenia się bakterii.

Podstawowe urządzenie kupimy za około 30 złotych, nieco droższe, bardziej rozbudowane sprzęty mogą nas kosztować nawet 100 złotych. Wydaje się, że najlepszy sprzęt to zawsze taki, który charakteryzuje się tym, że ma timer, ponieważ kontrola nad przygotowaniem będzie łatwiejsza i ostatecznie sprzęt wyłączy się w tym momencie, gdy pojawi się taka potrzeba.

Taki sprzęt będzie potem można wykorzystać także do pieczenia chleba. Jeśli chodzi o kwestie związane z poborem prądu to poziom 15 W na pewno trzeba uznawać za zadowalający.

Jogurt naturalny

YogurBerry - domowa produkcja

Taki sprzęt będzie można wykorzystywać również, gdy nie ma pomiaru temperatury, ale to będzie trzeba w takim wypadku samemu realizować a nie będzie to proste. nie będzie odpowiedniej precyzji pomiarów. Gdy chodzi o takie sprzęty, które można polecać na uwagę zasługuje między innymi YogurBerry. To sprzęt ciekawy, który gwarantuje między innymi to, że pracuje wyłącznie na naturalnej fermentacji, nie będzie wymagał podłączenia do prądu. Na pewno to rozwiązanie, które będzie można potraktować jako ekonomiczne.

Jeśli chodzi o kluczowe dla nas składniki będzie trzeba zwracać uwagę na bakterie. Można przygotować je poprzez jogurt ze sklepu. Nie wiemy jednak czy są tam kultury bakterie, a także czy będą tam szczególnie ważne bakterie priobotyczne, które będą jak wiadomo namnażać się wolniej. W takiej sytuacji najlepiej będzie zdecydować się na zakwas.

Mleko do jogurtu

Tutaj można oczekiwać, że raz wykorzystany pozwoli nam stworzyć jogurty, które potem będzie można na nowo wykorzystywać ten jogurt do przygotowywania kolejnych. Jeśli mamy wykorzystywać mleko od krowy będzie trzeba je wcześniej dość mocno podgrzać, by zniszczyć te bakterie, które są tam naturalnie.

Dopiero potem będzie można z takiego mleka przygotowywać jogurt. Można także wcześniej odparować takie mleko, wtedy przygotowywany jogurt będzie gęstszy i ma pełniejszy smak.Jeśli w jakieś mierze chcemy smak zmienić dodajemy tam orzechy, dżem czy owoce.